A sportteljesítmény a szervezet oxigén szállítási rendszerétől függ. Ennek kapacitását több módon is lehet növelni. Egyik módszer, melyet a hosszú távú kitartást igénylő sportok űzői alkalmaznak a teljesítményük és oxigénszállítási kapacitásuk fokozására, az EPO vérdopping. Ebben az esetben a vesék által kiválasztott hormon, az eritropoetin vagy annak szintetikus változata (rhEPO) segítségével növelik a vörösvértestek számát a keringésben.

Magaslati edzés

A teljesítményt fokozó módszerek közül az egyik leggyakoribb, a magaslati levegőn való edzés (1500m feletti magasság), mivel itt az alacsonyabb nyomású oxigén serkenti a szervezet vörös vérsejt termelését.  Szakértők szerint a vörös vérsejtek koncentrációja az alacsonyabb tengerszint fölötti magasságra utazás után még 10-14 napig tart, így a versenyzők előnyben vannak ellenfeleikkel szemben, hiszen normál légnyomáson ezután kevesebb erőkifejtésre van szükségük ugyanahhoz a teljesítményhez. 

A magasság hatására csökken a hemoglobin oxigén telítettsége, ennek kompenzálására a vesékben kiválasztott eritropoetin hormon serkenti a vörösvérsejtek termelődését, annak érdekében, hogy a hemoglobin szaturáció és az oxigén szállítás növekedjen. A magassági edzés szimulálására ma már magassági szimulációs sátor, terem, vagy maszk alapú hypoxicator rendszer is létezik, ahol a légköri nyomás változatlan, ám az oxigéntartalom csökkentetett, így csökken az oxigén parciális nyomása is. 

Így növelhető az állóképesség

Az optimális adaptációra vonatkozó javaslat az „élj magasban, edz alacsonyban” elv. Eszerint kihasználva a magaslati levegőn való élettel járó olyan fiziológiai változások, mint a megnövekedett eritropoetin szint és vörös vérsejtszám, a sportoló ebben a magasságban több órát tölt pihenéssel, alvással, majd emellett az edzést alacsonyabb magasságában végzi.

Ugyanakkor sokan választják a magaslati edzést. Ennek hatására nő a sebesség, az erő, és az állóképesség. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik szimuláció segítségével 18 napig voltak kitéve a magaslati levegő hatásainak, ám a tengerszinthez alacsonyabban edzettek, még 15 nappal később is nyilvánvalóak voltak ennek pozitív hatásai. Nem véletlen, hogy a futball világbajnokságon résztvevő csapatok közül sokan (pl. franciák, olaszok, angolok) vonultak el magaslati edzőtáborba.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/8385/magaslati-edzes-verdopping