oxigénhiányos környezetben végzett edzés

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy akik magasabb fekvésű helyen élnek, jellemzően hosszabb élettartamra számíthatnak. A pontos okok nem ismertek, sok különféle tényező szerepet játszhat benne. Az egyik legvalószínűbb ezek közül, hogy nagy magasságban alacsonyabb a légnyomás.

A nagy magasságban végzett edzés olyan taktika, amelyet az állóképességi sportágakban számos élsportoló alkalmaz, hogy előnyhöz jusson a többiekkel szemben. Az egyik lehetséges módja annak, hogy hozzáférhessünk testünk természetes erőforrásaihoz, ha rövid időre célzottan lecsökkentjük az oxigénbevitelt. Ez javítja a vér oxigénszállítási képességét, és megnöveli a sportoló által felvehető oxigén maximális mennyiségét – ami VO2 max néven ismert.

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd a fizikális edzésedből, arra kell edzened a tested, hogy többet tudj elérni kevesebbel. Ehhez pedig le kell csökkentened a levegőbeviteledet. Ha ezt a koncepciót beépíted az edzésedbe, az a légzésed gazdaságosságának növekedését és a sportteljesítményed fejlődését fogja eredményezni, ezen túlmenően kisebb mértékű légszomjat és tejsavtermelést fogsz tapasztalni verseny közben. 

By | 2022-01-19T21:58:23+02:00 december 16th, 2017|oxigén program|0 Comments