Egyre gyakrabban látni edzőteremben edzeni srácokat olyan maszkban, amiben nehezebben lélegeznünk. 

Mit ígérnek a maszk használatával?

•    Megnövekedett oxigén felvétel
•    Javuló anaerob kapacitás
•    Fejlettebb tüdő kapacitás

 

2016-os, cikk a PubMedről, egy bizonyos dr. Granados J. és dr. Gillum vezette, amerikai kutató csoport arra jutott, 10 különböző szinten sportoló emberen (hobbistától a profiig) végzett tesztjük alapján: “Az edző maszkokat vizsgáló tanulmányunk alapján jelentős eredménye volt a maszkkal előidézett hypoxiának az állóképességi edzés során.” Kiemelik, hogy a magaslati edzés hatása kiváltható maszkokkal: a magas hegyekben végzett edzőtábor során valamivel magasabb volt az adaptáció, ami főképp a megnövekedett vörösvértest számban nyilvánult meg.

 

A teszt során úgy határozták meg a maszkok viselése javította az atléták oxigén felvételét. Emellett a sportolók nyilván sokkal gyakrabban vettek levegőt. Ez az oxigén deficit valóban okozott hypoxiát. A résztvevők teljesítménye a futópadon sem romlott.

Nos, akkor összességében elmondhatjuk, hogy sikerült bebizonyítani, hogy a maszkoknak mérhető teljesítménynövelő hatása van.

Ha emlékeztek az izmokban helyileg előidézett oxigénhiányos edzésre (az elszorítós kaatsu módszer) esetében is igazolták, hogy jótékony hatása van. Mégpedig azt, hogy a maximális erőért felelős izomrostok fognak elsősorban dolgozni, mert a vörös izomrostok az oxigén hiány miatt nem tudnak sok esetben összehúzódni.

Véleményem szerint kijelenthető, hogy a maszkok hatásosak, úgy fest, hogy sikerült forradalmi áttörést elérni az erő-állóképesség fejlesztésben.